QI-GONG

Qi-gong is de samenvoeging van twee woorden qi en gong.  Qi betekent adem, levensener­gie. Gong betekent letterlijk waardevol en wordt in China gebruikt als aanduiding voor iedere handeling waarbij men zich volledig inzet. Concentratie, tijd en energie zijn van deze inzet de bestanddelen.
Qi-gong kan daarom gedefinieerd worden als een methode die door middel van oefening levensenergie in het lichaam versterkt. Qi-gong is een breed begrip. Zo kan men harde en zachte qi-gong vormen onderscheiden, evenals interne en externe.
De zachte, interne qi-gong is gericht op gezondheidsbevordering en ziektepreven­tie.

In deze lessen staat de zachte, interne qi-gong centraal.
Ondanks de grote verschillen in vormen en stijlen zijn qi-gong oefeningen gebaseerd op hetzelfde principe: het samen brengen van aandacht, adem en beweging. Hierdoor ontstaat een constante stroom van energie, hetgeen een ontspannend en verster­kend effect heeft op zowel lichaam als geest.
Qi-gong is een vorm van oefenen waarbij men leert de qi te ervaren, te verster­ken, en te leiden. Bovendien ontstaat er bij regelmatig oefenen behalve rust en ontspanning meer vitaliteit. Men is beter bestand  tegen invloeden van buitenaf en ervaart een grotere souplesse, niet alleen in spieren maar vooral ook in pezen en gewrichten.

CHINESE GEZONDHEIDS-0EFENINGEN VOOR SENIOREN.

Chinese gezondheidsoefeningen voor senioren zijn oefeningen die gebaseerd zijn op elemen­ten uit zowel qi-gong als taijiquan.
Omdat de meeste oefeningen zowel in staande als in zittende houding kunnen worden uitgevoerd en weinig lichamelijke inspanning vereisen, is deze vorm van oefenen uitermate geschikt voor oudere mensen. Bovendien maakt de langzame vloeiende manier van bewegen dat men zich niet snel zal forceren en dat oefenen binnen ieders mogelijkheden ligt, ook wanneer er sprake is van chronische aandoe­ningen van b.v. spieren, gewrichten, rug.

Meer informatie klik op “AANMELDEN”